Toegevoegd door Administrator op 17 maart 2015

Mag ik als aspirant (U15) twee dagen na elkaar koersen? Het antwoord daarop is vrij simpel. Nee, dat mag je niet. Je kan tweemaal in een week aan competitie doen maar NOOIT twee dagen na elkaar.

Maar waarom mag dit niet?

Als federatie kiezen we ervoor om jongeren progressief te laten deelnemen aan wedstrijdjes.
Als miniem (U12) kan je aan 25 wielerproefjes deelnemen, als aspirant aan 35, een nieuweling en junior kan 50 wedstrijden rijden per jaar.
Dat is trouwens ook de reden waarom je je sportpas hebt. Daarmee kan je perfect bijhouden hoeveel wedstrijden je gedaan hebt en hoeveel je er nog zou kunnen doen.
Het is zelfs zo dat je er zelf moet op toezien dat elke wedstrijd waaraan je deelneemt (binnen- of buitenland) opgeschreven is in je sportpas, desnoods doe je dit zelf.

Waarom is de wielerfederatie hierop zo streng?

We doen dit omdat we merken dat teveel competitie op jonge leeftijd een negatief effect heeft om op latere leeftijd nog aan competitiesport te doen en teveel competitie op jonge leeftijd ook een impact heeft op het vroegtijdig afhaken van jongeren in de sport.

We hebben een speciale website gemaakt om renners en hun ouders en begeleiders hierop te wijzen en hierover te informeren: http://www.gezondgroeienindekoers.be. Heb je nog vragen dan kan je die rechtstreeks aan de federatie stellen via info@wielerbondvlaanderen.be

Voor onze filosofie binnen de federatie over gezond sporten en gezond groeien in de koers, baseren we ons op het *LTAD principe, ontwikkeld door Canadian Sports (meer info : http://canadiansportforlife.ca)

Hierbij gaat het er niet om om veel competitie te doen op jonge leeftijd maar wel om jongeren voor te bereiden op competitie door ze te leren bewegen, te leren fietsen, te leren trainen, te leren aan competitie te doen en voor sommige te leren winnen.

Het uiteindelijk doel is om jongeren te laten sporten op een tijdslijn die de natuurlijke ontwikkeling van het kind volgt:

 

Illustraties Wiebo en Puff door Stedho - © Wielerbond Vlaanderen