Toegevoegd door Robin op 24 mei 2016

Geslaagde eerste talentendag 2016 Op woensdag 18 mei 2016 vond de eerste van vijf talentendagen plaats in het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx. 

Zo’n 90-tal jonge renners uit de categorieën miniemen tot nieuwelingen werden er onderworpen aan verschillende fysieke proeven. Met dit initiatief wil Wielerbond Vlaanderen jonge wielertalenten opsporen, zorgen voor een goede opvolging en de renners begeleiden naar de internationale top.

Een drukke dag …
De 90 enthousiaste jongens en meisjes begonnen hun testdag met een korte vragenlijst getiteld ‘I like – I can’. Hiermee werd achterhaald wat renners graag doen, en wat ze geloven dat ze goed kunnen. Deze nieuwigheid voor 2016 test de mentale sterkte van de renner in kwestie. Hierna volgden enkele basismetingen zoals lengte, lichaamsgewicht, vetpercentage en zithoogte. Met de eerste tests werd er gekeken naar de coördinatie van de renner: achterwaarts balanceren op een balk, springen over een balk en met twee plankjes een afstand overbruggen. Renners werden ook getest op hun kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen. Voorwaartse plank, staande vertesprong, 30m-sprint en een shuttle-run waren maar enkele van de proeven die uitgevoerd werden.

Er waren natuurlijk ook enkele fietsspecifieke tests. Zo werd de fietsbehendigheid beproefd, werd er gekeken wat de maximale trapfrequentie is en hoe de renners scoren op een Wingate-test (30 seconden maximale sprint). 
Daarnaast konden ouders en renners een uiteenzetting bijwonen van topsportcoördinator Koen Beeckman. Hij vertelde hen in deze presentatie over het doel van de testen, de interpretatie en het gebruik van deze resultaten in de praktijk.

maar veelbelovende resultaten!
Een volledige testnamiddag neemt zo’n twee à drie uur in beslag. De renners gaan gedurende die tijd dan ook tot het uiterste om de beste resultaten te behalen. Voor, tijdens en na de talentendagen wordt Wielerbond Vlaanderen bijgestaan door de Universiteit Gent en Spartanova. De data wordt verzameld door Spartanova en er wordt per renner een persoonlijke fiche opgemaakt. Deze fiches kunnen renners en ouders zelf online bekijken en krijgen deze ook per post toegestuurd. Het geeft de atleet een overzicht van zijn/haar kwaliteiten en eventueel ook over zijn/haar ontwikkeling over de jaren heen. Universiteit Gent zorgt voor de wetenschappelijke analyse van de data. Samen met Wielerbond Vlaanderen wordt het talentsysteem verder geoptimaliseerd en uitgebouwd.

Talentidentificatie
Het startpunt van het hele proces zijn de clubs. Zij zijn een belangrijke, zo niet de belangrijkste, schakel in dit hele verhaal. Zij dienen een lijst met minimaal zes namen van hun jonge renners door te geven aan Wielerbond Vlaanderen. Deze jongens en meisjes worden door de club als talentvol beschouwd en krijgen een uitnodiging om deel te nemen aan de talentendagen. Talent is echter geen factor die rechtstreeks waargenomen kan worden. Opgeleide jeugdtrainers kunnen door hun expertise wel factoren ontdekken die tonen dat een jongere er binnen een bepaald domein tegenover andere leeftijdsgenoten bovenuit springt.
Regiotrainingen

De jongens en meisjes die tijdens de talentendagen het best scoorden op snelheid en kracht krijgen een uitnodiging om deel te nemen aan de regiotrainingen die doorgaan op vijf verschillende open wielerpistes in Vlaanderen. Hiermee biedt Wielerbond Vlaanderen deze jongeren een gepaste leeromgeving om hun talent te ontwikkelen. 

Op de volgende talentendagen zal het succes minstens geëvenaard worden. Deze dagen zijn gepland op woensdag 1 juni, woensdag 21 september, woensdag 28 september en woensdag 5 oktober. Ook zij zullen alle testen doorlopen en hun beste beentje voorzetten om de beste resultaten te behalen. De eerste stap naar een beloftevolle toekomst in het wielrennen wordt tijdens deze tests gezet!

 

Vorige
Volgende

Illustraties Wiebo en Puff door Stedho - © Wielerbond Vlaanderen