Toegevoegd door Administrator op 27 maart 2015

Elke hartstilstand bij sporters is er één te veel Alles moet gedaan worden om het aantal gevallen van hartstilstand tijdens het sporten zo klein mogelijk te houden, vinden de keuringsartsen.

Wielerbond Vlaanderen kan zich vinden in deze stelling en schaart zich dan ook achter de Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen wanneer ze bedenkingen heeft bij het recent rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

Dat KCE-rapport stelt dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat systematisch hartonderzoek van jonge sporters levens redt. De onderzoeken die bij dergelijke hartscreening worden gebruikt zijn onvoldoende nauwkeurig, zo meent het KCE. Enerzijds wordt een kwart van de mensen met verhoogd risico gemist en anderzijds veroorzaken deze onderzoeken vele tienduizenden gevallen van vals alarm, met ongerustheid en overbodige bijkomende onderzoeken als gevolg.

De Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen (SKA) is het niet eens met deze conclusie. Het KCE staart zich blind op de zeldzaamheid van hartstilstand bij jonge sporters. Elk geval van hartstilstand is er één teveel. Voor wie ermee wordt geconfronteerd, is het telkens ontwrichtend en in het beste geval angstaanjagend. Daar niets mee aanvangen, is het makkelijkste, maar niet de beste oplossing, zo vindt het SKA.

Dat de hartonderzoeken teveel fout-positieven opleveren, klopt niet als het ECG geëvalueerd wordt volgens de Seattle-criteria die het SKA gebruikt. Het SKA leidt de artsen op om deze Seattle-criteria oordeelkundig toe te passen.

Het SKA is en blijft dan ook voorstander van een algemeen sportgeschiktheidsonderzoek inclusief een rust-ECG bij jonge mensen (14-35 jaar) die een sport (willen) beoefenen waarbij enige inspanning komt kijken. De kosten worden trouwens niet door de overheid gedragen, maar door de sporter zelf. De sporter krijgt daarvoor niet alleen een ecg – als dat in zijn of haar geval al nodig is – maar dus een totale check-up van de medische geschiktheid voor een bepaalde sport en een sportmedisch advies op maat van de sporter.

Het volledige persbericht van de Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen n.a.v. het rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg kan u hier nalezen.

Illustraties Wiebo en Puff door Stedho - © Wielerbond Vlaanderen